Executie paratrasnet

Un paratrasnet sau un conductor de trasnet este o tija metalica montata pe o structura proiectata pentru a proteja structura de o lovitura de trasnet. Daca fulgerul loveste structura, va lovi in mod preferential tija si va fi condusa la sol printr-un fir in loc sa treaca prin structura, unde ar putea declansa un incendiu sau provoca electrocutare. Paratrasnetele sunt de asemenea numite terminale, terminale de aer sau dispozitive de terminare a loviturilor.

Intr-un sistem de protectie impotriva trasnetelor, un paratrasnet este o singura componenta a sistemului. Paratrasnetul necesita o conexiune la Pamant pentru a-si indeplini functia de protectie. Paratrasnetele vin in multe forme diferite, cum ar fi bucati goale, solide, ascutite, rotunjite, plate sau chiar perii asemanatoare periei. Principalul atribut comun tuturor paratrasnetelor este acela ca toate sunt realizate din materiale conductive, cum ar fi cuprul si aluminiul. Cuprul si aliajele sale sunt cele mai frecvente materiale folosite in protectia impotriva trasnetelor.

Un sistem de protectie impotriva trasnetelor este proiectat pentru a proteja o structura impotriva deteriorarilor cauzate de loviturile de trasnet prin interceptarea unor astfel de lovituri si trecerea in siguranta a curentilor lor extrem de mari in sol. Un sistem de protectie impotriva trasnetelor include o retea de terminale de aer, conductori de legatura si electrozi de sol proiectati pentru a oferi o cale de impedanta redusa la sol pentru eventuale lovituri.

Executie paratrasnet - echipa profesionista

Sistemele de protectie la fulgere sunt folosite pentru a preveni sau a diminua deteriorarea structurilor prin lovituri de trasnet. Sistemele de protectie impotriva fulgerului atenueaza pericolul de incendiu pe care impune fulgerul asupra structurilor. Un sistem de protectie impotriva trasnetelor ofera o cale de impedanta redusa pentru curentul din trasnet pentru a diminua efectul de incalzire al curentului care curge prin materiale structurale inflamabile. In cazul in care fulgerul se deplaseaza prin materiale poroase si cu apa saturata, aceste materiale pot exploda la propriu daca continutul lor de apa este emis in abur prin caldura produsa de curentul inalt. Acesta este motivul pentru care copacii sunt adesea spulberati de fulgere.

Datorita nivelului ridicat de energie si de curent asociat cu fulgerul (curentii pot depasi 150.000 de amperi) si timpului foarte rapid de cadere a unui fulger, niciun sistem de protectie nu poate garanta o siguranta absoluta fata de fulgere. Curentul se va imparti pentru a urma toate caile conducatoare la masa si chiar si curentul divizat poate provoca daune. Blocarile secundare secundare pot fi suficiente pentru a aprinde un incendiu, pentru a arunca in aer caramida, piatra sau betonul sau pentru a rani ocupantii intr-o structura sau cladire. Cu toate acestea, beneficiile sistemelor de baza de protectie impotriva trasnetelor au fost evidente de peste un secol.

Masuratorile la scara larga ale efectelor nu se refera la aplicatiile care implica fulgere naturala. Aplicatiile de teren au fost in principal derivate din incercari si erori, pe baza celei mai bune cercetari de laborator intentionate a unui fenomen extrem de complex si variabil.

Partile unui sistem de protectie impotriva trasnetelor sunt terminalele de aer (tije de trasnet sau dispozitive de terminare a loviturilor), conductorii de legatura, bornele de impamantare (tije de impamantare, placi sau plasa) si toti conectorii si suporturile pentru a finaliza sistemul. Terminalele de aer sunt in mod obisnuit aranjate la sau de-a lungul punctelor superioare ale unei structuri de acoperis si sunt lipite electric impreuna prin legarea conductorilor, care sunt conectati prin cea mai directa ruta la unul sau mai multe dispozitive de impamantare sau terminale de impamantare. Conexiunile la electrozii de impamantare nu trebuie sa aiba numai o rezistenta scazuta, ci trebuie sa aiba o auto-inductanta scazuta.

Un exemplu de structura vulnerabila la fulgere este un hambar de lemn. Cand fulgerul loveste de exemplu un hanbar, structura din lemn si continutul sau pot fi aprinse de caldura generata de curentul de la trasnet care se desfasoara prin parti ale structurii. Un sistem de baza de protectie impotriva trasnetelor ar oferi o cale conductiva intre un terminal de aer si pamant, astfel incat cea mai mare parte a curentului sa urmeze calea sistemului de protectie impotriva trasnetelor, cu o cantitate mult mai redusa de curent care circula prin materiale inflamabile.

O controversa asupra pachetului de teorii despre paratrasnete dateaza din secolul al XVIII-lea, cand Benjamin Franklin insusi a afirmat ca protectorii paratrasnetele au protejat cladirile prin disiparea incarcaturii electrice. El a retras ulterior declaratia, afirmand ca modul exact de functionare a dispozitivului a fost ceva de mister in acel moment.