Proiectare instalatii climatizare si ventilare

Un semn de buna ventilatie este ca nu veti observa sistemul. Un sistem de ventilatie care functioneaza neobservat necesita o proiectare atenta, care implica acordarea atentiei caracteristicilor cladirii, utilizatorilor si scopului utilizarii. Ventilatia buna este silentioasa, consuma o cantitate mica de energie si mentine aerul interior in stare proaspata in toate situatiile.

Elemente importante de proiectare instalatii climatizare si ventilare

1. Inchiriati un designer profesionist

Construirea unei case este un proces strict reglementat. In conformitate cu actele de utilizare a terenurilor si de constructie, daca incepeti un proiect de constructie, trebuie sa aveti grija de proiectarea si construirea cladirii in conformitate cu autorizatia de constructie si regulile si reglementarile aferente. Un constructor are nevoie de calificari suficiente si de persoane competente pentru implementarea proiectului. Din acest motiv, trebuie sa angajati un designer principal care este responsabil de sistemul de ventilatie al casei, de exemplu.

Cu toate acestea, este bine ca fiecare constructor de case si renovator sa cunoasca numerosii factori care trebuie luati in considerare la instalarea ventilatiei.

2. Unitatea de ventilatie trebuie sa fie dimensionata corect

Cand alegeti o unitate de ventilatie, este esential sa alegeti dimensiunea unitatii pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastra. In conditii normale, unitatea de ventilatie trebuie sa poata schimba volumul de aer calculat o data la doua ore la aproximativ jumatate de putere. Acest lucru asigura ca ventilatia poate fi amplificata daca este necesar. Pentru a economisi energie, este de asemenea bine ca ventilatia sa poata fi redusa cu usurinta atunci cand locuinta este goala.

Cu toate acestea, trebuie sa ne amintim ca dimensionarea bazata pe volumul de aer nu este intotdeauna corecta. Numarul de persoane si functii are, de asemenea, un efect asupra ventilatiei necesare.

Prin urmare, este important sa se utilizeze numarul de persoane ca punct de plecare primordial pentru dimensionarea fluxului de aer exterior.

3. Functiile automate ale unitatii

Este bine sa reglati ventilatia dupa cum este necesar pentru ca sistemul sa poata consuma cat mai putina energie. Daca ventilatia functioneaza tot timpul la aceeasi putere, este uneori insuficienta si uneori prea mare. Exista multe optiuni pentru controlul ventilatiei, de la reglarea manuala pana la ventilatia complet automata. Umiditatea si senzorii de dioxid de carbon permit o automatizare inteligenta: cantitatea de ventilatie este ajustata in functie de calitatea aerului sau de umiditatea curenta si de incarcarea cu dioxid de carbon.

4. Capacitatea de recuperare a caldurii a unitatii

Cea mai importanta caracteristica a unei unitati de ventilatie este capacitatea de recuperare a caldurii. Se refera la capacitatea unitatii de a incalzi aerul care intra cu caldura din aerul extras. Acest lucru inseamna ca este nevoie de mai putina energie pentru incalzirea aerului rece din exterior.

Cea mai buna masura a capacitatii de recuperare a caldurii este eficienta anuala. Eficienta anuala are un impact important asupra indicatorului de energie primara si asupra consumului real de energie. Puteti calcula eficienta anuala a unitatii de ventilatie utilizand calculatorul de eficienta anuala furnizat de producator.