Proiectare instalatii termice

Exista multe subiecte aici pentru a discuta despre instalatii termice, dar probabil ca este bine sa ne concentram asupra ideilor care au generat cea mai mare caldura. Sa incepem prin asezarea caloriferelor. Ar trebui sa fie plasate sub o fereastra sau nu?

Cei mai multi experti in domeniu nu par convinsi de actuala conventie de lipire a radiatoarelor sub ferestre: Se pare ca este o modalitate excelenta de a incalzi lumea exterioara, pentru ca se va pierde caldura in afara casei.

Sunt si persoane care spun ca radiatoarele sunt montate in mod deliberat sub ferestre, deoarece aerul mai rece, de mai sus, ajuta la convectia aerului cald in camera si aerul mai rece din camera se intoarce spre radiator, si astfel se obtine un ciclu de aer cald in camera.

Proiectare instalatii termice

De asemenea sunt si experti care spun ca amplasarea caloriferelor sub ferestre este legata de faptul ca oamenii pun mobila spre centru deci acolo ramane spatiu pentru calorifere.

In mod traditional, radiatoarele au fost amplasate sub ferestre din motive de confort. Un calorifer stabileste un curent de convectie care circula in jurul camerei. Luati in considerare doua cazuri:

1) Caloriferul pe peretele din fata unei ferestre: aerul se ridica deasupra radiatorului si se deplaseaza spre fereastra, se raceste si cade in partea opusa a camerei. Aerul aflat aproape de o singura fereastr poate fi destul de rece si acest aer mai rece va fi tras in jos in centrul camerei, reducand confortul.

2) Caloriferul amplasat sub o fereastra: aerul se ridica deasupra radiatorului, luand aerul rece pana la partea superioara a incaperii, aerul mai cald incepe sa se raceasca si cade pe partea opusa a camerei, dar nu exista aer rece pentru a trage aerul cald in centrul camerei, astfel incat aceasta solutie se dovedeste mai confortabila/

Cu toate acestea, acum ca geamurile duble sunt destul de raspandite, nu mai apare o astfel de problema, deci radiatoarele pot fi puse in cele mai multe locuri in camera. Trebuie doar sa va asigurati ca radiatorul este neobstructionat, astfel incat aerul sa curga liber in jurul acestuia. Problema amplificatoarelor a condus, de asemenea, la o discutie consistenta. Panourile radiatorului functioneaza foarte bine, dar recomandam si o izolare reala, nu doar un strat de folie amplasat in spatiul din spatele caloriferului.

O alta chestiune importanta de discutat este faptul ca instalatiile termice ar trebui sa functioneze doar cand avem nevoie de ele. Nu multi oameni par sa fie de acord cu acest lucru, dar, cu toate acestea o astfel de solutie va va ajuta sa aveti facturi mult mai mici.