Proiectare desfumare

Sistemele mecanice de evacuare a fumului sunt de obicei necesare in incaperile unde sursele de fum sunt puternice. Cu toate acestea, criteriile de proiectare nu sunt clar demonstrate prin teste sistematice, la scara larga. Exista multe argumente privind dimensionarea ventilatoarelor de evacuare si daca este necesara o rata ridicata de evacuare intr-o incapere. Se pot cere ocazional teste de fum la cald, pentru a evalua performantele lor, mai ales atunci cand designul nu respecta codul prescriptiv, avand o rata de evacuare suficient de mare.

Studiile experimentale privind sistemele mecanice de evacuare a fumului sunt necesare si au fost efectuate. Exista devieri semnificative ale rezultatelor masurate de cele prognozate de ecuatiile cu un model cu doua straturi. Schimbul de masa prin cele doua straturi intr-un foc este sugerat a fi punctul cheie. Modelul zonei cu doua straturi este modificat, luand in considerare debitul masic estimat in cele doua straturi prin experimente ca fiind de 30% din rata de evacuare in conditii de ventilatie ridicata

Trebuie sa instalati un fel de sistem de evacuare care sa poata misca fumul din interior spre exterior. O alegere buna pentru a scoate fumul dintr-o camera este un ventilator de mansarda. Acestea pot fi achizitionate de la orice magazin de imbunatatiri pentru domiciliu si puteti sa le instalati singur, daca va pricepeti. Daca nu, va recomandam sa apelati la un profesionist.

Proiectare desfumare

Inainte de cumparaturi pentru acest echipament, trebuie sa va ganditi la dimensiunea camerei dvs. si cat de multi oameni vor fuma acolo in orice moment. Ventilatoarele de evacuare sunt evaluate de o unitate numita CFM, care reprezinta picioarele cubice pe minut. O camera tipica cu dimensiunile de 10 x 12 cm cu tavane de 8 picioare necesita un ventilator de evacuare evaluat la 200-300 CFM pentru un fumator sau 900 CFM pentru patru.

Dupa instalarea ventilatorului, utilizati izolatia pentru a directiona fumul din camera prin acoperis, perete sau fereastra. Conducta izolata care trece prin tavan poate directiona fumul in afara printr-un ventil.

Daca incaperea dvs. este mica sau daca bugetul dvs. este strans, puteti folosi un ventilator de cutie plasat intr-o fereastra. Daca inchiriati si nu aveti permisiunea de a face imbunatatiri, aceasta poate fi cea mai buna optiune.

Daca cerul este limita, luati in considerare instalarea unui sistem de tratare a aerului. Acest sistem va functiona separat de sistemul central de aer si de incalzire al casei si ar trebui sa includa un filtru electronic de aer si un ventilator de recuperare a energiei. Aceste sisteme specializate pot circula aerul in incapere si curata fumul.

In aceste sisteme eliminarea aerului vechi, cu fum, este doar o jumatate din treaba. Cealalta jumatate primeste aer curat. Pentru asta aveti nevoie de o fereastra sau de o aerisire, de preferinta una aflata in camera cu ventilatorul de evacuare. Mai mult, un alt ventilator de ferestre poate fi folosit pentru a aduce aer proaspat suplimentar.

Daca fumul este intr-un subsol sau intr-o alta incapere fara ferestre, va trebui sa instalati conducte izolate care se conecteaza la sistemul HVAC al casei dvs.